Vandaag bepalen zon en sluierbewolking het weerbeeld, maar daarbij wordt het wel extreem warm. Naar het weekend toe, koeler WEER.

Even bij (WEER)praten:
Qua WEER beleven we een prachtige herfst met extreem hoge temperaturen. Ik heb het zonet eens nagekeken op WX. data en zag dat het afgelopen zaterdag de warmste dag van oktober is geworden, zolang ik al met het WEER in de weer bent. Op 1 oktober 2011 werd het het 26.1 graden op Weerstation Woudenberg en afgelopen zaterdag, dus op de 13de werd het 26.6 graden. Ook maandag werd het 23.9 graden de warmste 15 oktober dag. Het vorige record van 23.1 graden werd bij deze te niet gedaan. 
In de afgelopen nacht liep de temperatuur terug naar 10 graden en dat verbaasde mij, want de weermodellen hadden zo 15 graden berekend.

De verwachtingen voor onze regio zijn:
Vandaag moeten we even wachten voordat de zon er doorheen komt. Middelbare bewolking blijft voor de zon, maar volgens de satellietbeelden gaat aan het eind van de ochtend de zon in onze regio schijnen. Als de allemaal gaat gebeuren, dan loopt met een zuidelijk wind de temperatuur op naar zo 23-24 graden.

Vannacht is er ook vrij veel sluierbewolking en dan koelt het af naar 12-13 graden.

Morgen zullen we de zon minder zien schijnen, dan dat we gewend waren. De sluierbewolking is dan te dik om de zon uitbundig te laten schijnen. De wind komt eerst uit het zuidoosten en later uit het noordwesten. De temperatuur loopt op naar om en nabij de 20 graden.

De rest van deze week blijven te doen houden met heerlijk herfstweer. Geen wind, geen regen en daarbij geregeld zon. Middagtemperaturen erbij van zo 15 graden. 

Ook op langer termijn zit er geen periode aan te komen met herfstachtig WEER, waarin wind en regen het weerbeeld gaan bepalen. 

De weerspreuk van de dag: “Zon in oktober, maakt het allemaal wat minder somber.”

Tot WEER, Dick Scheer.

De zandafgraving bij de "Maarnse berg".