Zondag en maandag zonnig en vrij koud. Overdag net iets bovennul, ’s nachts matige vorst. Dinsdag en woensdag grote kans op sneeuw. Daarna 50%/50% kans dat het winters blijft, maar het kan ook met een westenwind wisselvallig worden met oplopende temperaturen.

Even bij (WEER)praten:
In de afgelopen nacht vroor het -7.1 graden bij mij in de tuin. 

Lies een ik waren gistermiddag op het Leersumseveld en zagen daar, dat in de meeste plassen weer waterstond. Gelukkig na al die droogte die we zagen in eind oktober. Op sommige plaatsen stond er volgens de peilstokken 40 cm water in de meeste meertjes.  De vraag is nu, wat voor tijd is er nodig voordat er betrouwbaar schaatsijs op ligt.

Vandaag is het vrij zonnig en met een matige oostenwind zal het vrij koud aanvoelen. Ik verwacht dat de maximumtemperatuur net om de nulgradengrens heen zal draaien. 

Maandag is er meer bewolking en dat is voor de zonneschijnduur niet fijn. ’s Nachts vriest het nog zo 8 graden, overdag loopt het kwik op naar 3 graden. Eerst komt de wind uit het oosten, later op de nadering van een front komt hij uit het zuidwesten.

Dinsdag en woensdag gaan uitlopers van een IJslanddepressie het koudeweer bij ons beïnvloeden. Dit gaat vooral op dinsdag gepaard met sneeuw en de modellen berekenen voor onze regio zo 5 cm van dit witte goud. Woensdag zou er in de ochtend nog wat kunnen vallen, maar meer als een klein beetje zal het niet zijn. Op beide dagen vriest het ’s nacht zo 3 graden en overdag loopt de temperatuur op naar 1-2 graden boven het vriespunt.

Voor de tweede weekhelft zijn de verwachtingen erg onzeker. Als we weerpluim van De Bilt bekijken voor de komende week, dan zijn de spreidingen in de verschillen erg groot. Daar zit zomaar 10 graden verschil in, zowel ’s nachts als overdag. Met deze grote verschillen lijkt het me niet verstandig om uitspraken te maken qua verwachtingen voor die tijd.

De weerspreuk van de dag: “Geeft Sint Sulpitus (19-01)schoon ijs dan is de lente goed en wijs”.

Tot WEER, Dick Scheer. 

In de meertjes op het Leersumse veld zit gelukkig weer redelijk wat water. Nu nog ijs er op.